Gyógynövények – Fehér fagyöngy (Viscum album)

A fehér fagyöngy (Viscum album) egy félparazita örökzöld növény, mely egész Európában elterjedt, Magyarországon főleg a hegyvidékeken találkozhatunk vele. Önálló fotoszintézisre képes,  a vizhez és az oldott sókhoz viszont a gazdanövényén keresztül jut, melybe behatolnak a szívógyökerei. Elsősorban nyárfán, fűzfán, akácfán telepszik meg.

Átellenes zöldessárga levelei bőrszerűek, virágai redukáltak, szintén zöldessárgák. Dekoratív megjelenéséhez nagyban hozzájárul termése, mely üveges fehér színű álbogyó, ami belül nyálkás és ragadós. A növény a szaporodásához szükséges elterjedését főleg a madaraknak köszönheti: a bogyótermést azok hordják szét és így kerülnek másik gazdanövényre, ahol megtelepednek, gyökereket eresztenek és fejlődésnek indulnak.

Viscum album – Fehér fagyöngy

Többféle népi elnevezéssel találkozhatunk: gyöngyös madárlép, enyvbogyó, boszorkányláb vagy gyöngybuckó.

Termése mérgező, azonban szára és levele gyógyhatású! Készíthető belőle tea (kizárólag hidegen készítendő), tinktúra, friss lé vagy kenőcs. Kiváló anyagcsere-szabályzó szer, jó hatással van a hasnyálmirigyre. Érelmeszesedés ellen is ajánlott, vérzéscsillapító hatása is ismert. A vérnyomás szabályozására is alkalmazzák: az ingadozó vérnyomást beállítja. Az onkológia területén is használják a daganatos sejtek növekedését gátló hatása miatt.

 

Hozzászólás