Mohák (Bryophyta)

A mohák (Bryophyta) fotoszintetizáló szárazföldi növények, melyek teljes egészében a csapadékból és a levegő nedvességtartalmából vonják ki a fejlődésükhöz szükséges vizet.

Nincsenek valódi gyökereik, emiatt a vizet és a tápanyagokat csak a levegőből képesek felvenni. Jellemzően a nyirkos, nedves helyeken élnek, de egyes képviselőik a száraz területeken is képesek megtelepedni.  Ez utóbbiak a száraz időszakokat szinte kiszáradt állapotban vészelik át (ami akár több évig is tarthat), majd eső esetén rendkívül gyorsan fejlődésnek indulnak.

Háztetőmoha

Megközelítőleg 26000 mohafaj ismert, melyből Magyarországon kb. 650 faj él. Hazánk mohaflórája gazdag, a fajok kétharmada lombosmoha (Bryopsida), egyharmada májmoha (Hepaticae). Több hazai mohafaj a világ számos részén megtalálható, pl. a parázsmoha (Ceratodon purpureus), vagy az ezüst körtemoha (Bryum argenteum), de van “saját” mohánk is :), amely csak hazánkban él: ez a magyar májmoha (Marsupella hungarica). Európában egyedülálló a hazai löszfalakon és löszpusztákon kialakult szárazságtűrő mohaflóra.

(Irodalom: Pannon enciklopédia – Magyarország növényvilága, Dr. Hortobágyi Tibor: Növényrendszertan)

Hozzászólás